Bornholmsk tjeneruddannelse er en realitet

Det er over 20 år siden, der sidst er blevet uddannet tjenere på Bornholm. Men det står nu klart, at Campus Bornholm med 12 godkendte tilmeldinger har samlet elever nok til at genintroducere uddannelsen på menukortet fra 24. oktober i år. Skolen har endda begrundet håb om, at antallet af elever stiger yderligere inden uddannelsens start.

Uddannelsen er et såkaldt ’turboforløb’. Det vil sige, at den er designet til ufaglærte medarbejdere i hotel- og restaurationsbranchen, der dels er over 25 år, dels har mindst to års relevant erhvervserfaring. Den består af 18 skoleuger, og deltagerne kan derfor allerede i marts næste år aflægge svendeprøve. Almindeligvis tager tjeneruddannelsen flere år og veksler mellem skole- og praktikophold.

Uddannelsesleder for MAD-uddannelserne på Campus Bornholm, Mattias Landberg-Krarup, understreger dog, at den øgede hastighed på turboforløbet ikke medfører, at der bliver slækket på de faglige krav til eleverne.

”Det er helt sikkert muligt at komprimere pensum på den almindelige tjeneruddannelse uden at forringe uddannelsens kvalitet, fordi vi taler om voksne mennesker med masser af erfaring fra øens spisesteder. De har været gennem en realkompetencevurdering, inden de er blevet optaget, så på den baggrund er vi sikre på, at de både målrettede og motiverede, og at de allerede har trådt deres barnesko i faget”, siger han.

Eftersom det er to årtier siden, tjeneruddannelsen blev afviklet på Bornholm, har Campus Bornholm ikke skolegodkendelse eller underviserkompetencer selv til at afvikle alle delforløb. Campus Bornholm har derfor etableret et samarbejde med ZBC’s kokke- og tjenerskole, som indebærer, at den del af undervisningen som Campus Bornholms egne undervisere ikke kan varetage, i stedet bliver varetaget af lærere fra skolen i Slagelse – både som virtuel undervisning og med lærernes fysiske tilstedeværelse på skolen i Rønne.

En mindre del af de samlede 18 uger er rent fysisk henlagt til ZBC, hvor det bornholmske tjenerhold både starter og afslutter deres uddannelse: De tre første dage skal eleverne til Slagelse for et blive introduceret til uddannelsen og dens it-platform, og den sidste uges svendeprøve foregår også på ZBC.

Campus Bornholm er dog i færd med at opbygge de nødvendige kompetencer, så skolen selv kan udbyde tjeneruddannelsen på sigt. En af skolens egne undervisere deltager således på forløbet som elev.

”Den bornholmske hotel- og restaurationsbranche er afhængig af dygtige medarbejdere – herunder tjenere. Derfor er det ret oplagt for os at arbejde hen imod at kunne klare hele uddannelsen selv”, siger Mattias Landberg-Krarup. 

Campus Bornholm har siden 2020 gennemført to turboforløb på kokkeuddannelsen med særdeles gode resultater og med høj elevtilfredshed. Både disse og det kommende tjenerforløb er etableret i samarbejde mellem og branchen og skolens erhvervsuddannelser og projektet Boost Bornholm, der er forankret på Campus Bornholm og støttet af Den Europæiske Socialfond.

> Læs mere om turbouddannelser og erhvervsudannelse for voksne

”Den bornholmske hotel- og restaurationsbranche er afhængig af dygtige medarbejdere – herunder tjenere. Derfor er det ret oplagt for os at arbejde hen imod at kunne klare hele uddannelsen selv”

Mattias Landberg-Krarup
Uddannelsesleder, MAD-uddannelserne på Campus Bornholm