Gastronom

En gastronom arbejder med at lave mad. På skolen lærer du om gode råvarer, at tilberede og anrette maden samt at vælge drikkevarer dertil. En vigtig del af arbejdet går ud på at sammensætte et måltid, så det bliver en oplevelse for kunden at spise. Som gastronom lærer du også meget om indkøb og kundeservice.

Gastronomer kan arbejde i større og mindre køkkener på spisesteder, eller de kan starte deres eget firma, der fx leverer mad ud af huset.

På Campus Bornholm indeholder uddannelsen endvidere et element af regional madkultur så du får kompetencer til at benytte regionale madvarer.

Du kan tilmelde dig uddannelsen til gastronom både som EUD og EUX.

Opbygning

Uddannelsen er opbygget i grundforløb 1, grundforløb 2 og et hovedforløb. Du kan tage hele uddannelsen til gastronom/kok på Campus Bornholm.

Grundforløb 1

Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, starter du på grundforløb 1 på fagretningen ’Mad med Oplevelser’ – læs mere her. Alle andre under 25 år starter på grundforløb 2.
På grundforløb 1 har du udover en række erhvervsfag også dansk som obligatorisk fag.

Grundforløb 2

På grundforløb 2 får du de faglige og personlige kompetencer til at gennemføre et hovedforløb. Grundforløb 2 afsluttes med en grundforløbsprøve. 
For at blive optaget på hovedforløbet skal du have gennemført følgende grundfag:
• Dansk på E-niveau (Bemærk: Der undervises ikke i dansk på grundforløb 2. Du skal selv erhverve dansk på E-niveau enten på Grundforløb 1, 10. klasse eller på VUC)
• Naturfag på E-niveau

Derudover skal du opfylde følgende certifikatkrav:

  • Fødevarehygiejne
  • Førstehjælp
  • Brand

Hovedforløb

For at fortsætte din erhvervsuddannelse med et hovedforløb skal du finde en læreplads og få en uddannelsesaftale. Skolen hjælper dig med at finde de virksomheder, som søger lærling.

Undervejs i grundforløbet kan skolen også hjælpe dig med at komme i praktik, så du kan prøve faget i en virksomhed. Hovedforløbet foregår som en vekslen mellem oplæring i en virksomhed og flere skoleforløb. Den største del af hovedforløbet foregår som oplæring i virksomheden. 

På Campus Bornholm kan du færdiggøre specialet Kok. I løbet af uddannelsen er der 3 skoleperioder. De to første skoleperioder er af 10 ugers varighed. Den sidste er af 7 ugers varighed.  Den tredje periode er afsluttende og indeholder en svendeprøve.

Varighed

Uddannelsen varer fra 2 år til 4 år og 3 måneder, inklusive grundforløbet.

Videreuddannelse

Som gastronom med specialer kan du videreuddanne dig til serviceøkonom eller procesteknolog. Der kan også være mulighed for at læse videre til professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Se dine muligheder i ”Videre som faglært” (eksternt link).

Du kan også efteruddanne dig til akademigastronom.

Vil du vide mere

Kontakt uddannelsesvejlederen, hvis du vil vide mere om uddannelsen på Campus Bornholm. Se kontaktoplysninger her.
Du kan læse mere om uddannelsen til gastronom her.
Du kan læse bekendtgørelsen til gastronomuddannelsen her.

 

07. Februar 2012
Ole B. Larsen
Uddannelsesleder
Afdeling:
MAD
Telefon:
60121804